Dec 9, 2010

Rungon suunnittelu (osa 2)

Viimeksi kirjoitin etupäästä, siitä kuinka runko tukee etuiskunvaimentimia olemalla samalla kevyt. Nyt perehdytään istuinosaan ja rungon keskiosaan.


Pisteen 1 solmu on tuossa paikassa, koska moottorin täytyy mahtua tulla putken 1 (ylempi kuva) vasemmalta puolelta ja edestä tulevien putkien täytyy olla 90 asteen kulmassa etuiskunvaimentimiin nähden (edellinen viesti). Piste 2 määräytyy iskunvaimentimen mukaan joka on pisteiden 2 ja 3 välissä.

Keltaiset nuolet kuvastavat jarrutustilanteen aiheuttamia voimia. Punainen nuoli kuvastaa kuskin aiheuttamaa voimaa istuin osaan, tämä on suurimmillaan tilanteessa jossa ajetaan töysyyn kovaa vauhtia (vaalean sininen nuoli kuvaa takarenkaan kautta tulevaa voimaa tässä tilanteessa). Istuin osa ei voi lähteä pisteestä 2, koska tällöin istuinkorkeus ja painopiste nousisivat liian korkeaksi, joten siksi se lähtee hieman epäedullisesti solmun vierestä. Tämä ei kuitenkaan FEM-laskentojen pohjalta vaikuta lujuuteen ja sitä kautta painoon merkittävästi.

Moottori tukee runkoa mustien viivojen osoittamalla tavalla ja mahdollistaa pisteen 1 osoittaman ohuen kohdan rungossa (sivulta päin katsottuna).

Töyssy tilanteessa muodostuu takahaarukkaan ja iskunvaimentimeen sinisellä piirrettyjen noulten osoittamat voimat. FEM-laskennassa olemme käyttäneet iskunvaimentimen tilalla jäykkää teräspalkkia, joka luo varmuuskertoimen rungon lujuudelle. Todellisuudessa iskunvaimennin ”imee” suuren osan voimasta joustavaan jouseensa.

Kuten huomaatte kuvia tarkastelemalla on runko täynnä kolmioita, voimat siirtyvät eteenpäin ja näin kaikki 8 kiloa runkoa ottaa voimat hyvin tasaisesti vastaan. Tämä on todella tärkeä seikka kevyttä runkoa suunnitellessa.

Olemme pahoillamme pitkästä päivitysvälistä, nyt on niin paljon kiirettä koulussa (opinnäytetyö ja joulun alla olevat kokeet), että on jäänyt blogin päivitys vähemmälle.

No comments:

Post a Comment